«Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας. Το Βυζαντινό Μάθημα» |
ΣΧΟΛΙΟ-Καταπληκτικές ομοιότητες-Μην πιστεύεις κανέναν Καζάκη-Μην πιστεύεις κανένα ΕΠΑΜ.Τουλάχιστον πίστεψε την ΙΣΤΟΡΙΑ........
To πρώτο λάθος του Βυζαντίου ήταν ότι εμπιστεύθηκε τη Δύση
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΗΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΜΟΣΧΑΣ π. Τύχων, πνευματικός του Πούτιν. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥ «ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ». ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ.Σύμφωνα με την ρωσική ταινία, η πλούσια και πολιτισμένη πρωτεύουσα του Βυζαντίου, η Κωνσταντινούπολη, ήταν το αντικείμενο του φθόνου των “επιθετικών βαρβάρων της Δύσης”, που την λεηλάτησαν κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας του 1204.
Ο Πατέρας Τιχόν λέει ότι “ο μοντέρνος καπιταλισμός χτίστηκε πάνω στη λεηλασία του Βυζαντίου και την τοκογλυφία των Εβραίων”“To πρώτο λάθος του Βυζαντίου ήταν ότι εμπιστεύθηκε τη Δύση”. Στην ταινία η Δύση παρομοιάζεται με κοντόχοντρο άνθρωπο που φορά μια βενετική μάσκα με μακρυά μύτη.
“Το Βυζάντιο παρέδωσε τομείς - κλειδιά της οικονομίας, όπως το εμπόριο και η συλλογή δασμών, σε δυτικούς επιχειρηματίες και άπληστους ευγενείς”. “Το Βυζάντιο, αντί να παραμείνει πιστό στις αξίες του, προσπάθησε να εκσυγχρονιστεί, όπως απαιτούσε η Δύση, με αποτέλεσμα να πληρώσει το τίμημα. Στην ταινία ο Πατέρας Τιχόν ταξιδεύει με πλήρη ιερατική περιβολή από την χιονισμένη Κωνσταντινούπολη ως τη Βενετία, και τονίζει ότι η Δύση “θρέφει γενετικό μίσος για το Βυζάντιο και την πνευματική του κληρονόμο που είναι η Ρωσία”.
Την ιδέα της ταινίας «Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας. Το Βυζαντινό Μάθημα», την συνέλαβε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Σρέτενσκυ (Εισοδίων), Μόσχα, Αρχιμανδρίτης Τύχων (50), που είναι ταυτόχρονα ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και αφηγητής της ταινίας. Ο π. Τύχων είναι ένας προβεβλημένος κληρικός της Ρωσικής Εκκλησίας, που ανασυγκρότησε την Μονή Σρέτενσκυ και λέγεται ότι είναι ο πνευματικός του Β. Πούτιν.
Το γύρισμα της ταινίας χρηματοδοτήθηκε το 2007 από το Κρατικό κανάλι «Rossija», όπως και η γνωστή για την επιτυχία της ταινία «ΤΟ ΝΗΣΙ».