, KOΥΓΚΙ 2015: Τι αναφέρει η έκθεση του Δ.Ν.Τ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ

10 Οκτωβρίου 2015

Τι αναφέρει η έκθεση του Δ.Ν.Τ



Τι αναφέρει η έκθεση του Δ.Ν.Τ

Υποβάθμιση των Προβλέψεων για οικονομική Αναπτυξη


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προβλέψεις της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης για το τρέχον έτος, υποβαθμίζοντας την εκτίμηση του Ιουλίου του 3,3% σε 3,1%. Η πρόβλεψη για το 2016 μειώθηκε επίσης, από 3,8% σε 3,6%.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει «περαιτέρω επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες», ως ο κύριος λόγος για αυτή την υποβάθμιση. Η οικονομική δραστηριότητα σε χώρες όπως η Κορέα, η Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της ASEAN υπολείπεται των προσδοκιών.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την υποβάθμιση περιλαμβάνουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων για τη Ρωσία, και την ελληνική κρίση, μεταξύ άλλων. Μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ρωσία εμφάνισαν μείωση των εισροών κεφαλαίων.



Αναφορά για ΗΠΑ,  Ηνωμένο Βασιλείο και την Αυξήση του Επιτοκίου της Ευρωζώνης .


Μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσε να στηρίξει την υπόθεση κατά της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ και του Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια για να  ενθαρρύνει περισσότερο τη ρευστότητα στις οικονομίες τους, η αυξησή  της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να αναμένεται? αν όχι, εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα για τις κεντρικές τράπεζες να λύσουν.


Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο . Έχει συμβάλει στην ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, για παράδειγμα - το ΔΝΤ αναφέρει πάνω από το  10% η ανατίμηση σε πραγματικούς όρους από τα μέσα του 2014 - αυτό κόβει ένα τεράστιο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών των ΗΠΑ, επηρεάζουν την οικονομία των ΗΠΑ και τα συστατικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ενδιαφέρον και αύξηση των επιτοκίων, όπως και τα επίπεδα απασχόλησης.


Εν τω μεταξύ, οι οικονομίες όπως αυτές της Ευρωζώνης και η Ιαπωνία έχουν υιοθετήσει ένα σχέδιο  ανάπτυξης που συνεπάγεται χαμηλά επιτόκια πέραν της ποσοτικής χαλάρωσης. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν δείξει αχτίδες ανάκαμψης, εξακολουθεί να είναι  μακρύς ο δρόμος πριν μπορούμε να πούμε ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Επιμέλεια ΚΟΥΓΚΙ2015
Charles Purdy
http://www.forbes.com/