ΚΑΖΑΚΗΣ Δ.-Γ.Γ ΕΠΑΜ |
Πεπεισμένος ότι οι εκλογές ήταν απαραίτητες στην παρούσα φάση οΓενικός Γραμματέας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.M) Δημήτρης Καζάκης, εξηγεί την πρότασή του για την έξοδο από την κρίση, μέσω τηςδιαγραφής του χρέους, την αποχώρηση από την Ε.Ε. και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Συνέντευξη στην Αθηνά Πετρακάκη
20 Σεπτεμβρίου εκλογές εξπρές. Ποια είναι η θέση σας, τις θεωρείτε απαραίτητες;
Εγώ θεωρώ ότι οι εκλογές ήταν απαραίτητες από τις 20 Φεβρουαρίου, από τη στιγμή που ψηφίστηκε η συμφωνία όπου πλέον, η τότε κυβέρνηση Τσίπρα παρέδωσε την εντολή που πήρε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στους δανειστές. Από τότε ήταν αναγκαίες οι εκλογές, ενδεχομένως και το δημοψήφισμα.
7 μήνες διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, πως κρίνετε την πορεία της απελθούσας κυβέρνησης και ποια είναι τα κυριότερα λάθη της διαπραγμάτευσης Τσίπρα;
Να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες γιατί γίνεται μια προσπάθεια αλλαγής του νοήματος των εννοιών. Δεν υπήρχε διαπραγμάτευση.
Πρώτον, διαπραγμάτευση σημαίνει ότι στεκόμαστε ισότιμα.
Δεύτερον, επιλέγουμε σε ποιο πεδίο και σε ποιους κανόνες θα κινηθεί. Εδώ, δεν έγινε καμία επιλογή κανόνων, είχαμε μόνο τελεσίγραφα από τη μια μεριά και προσπάθεια προσαρμογής ή απάντησης στα τελεσίγραφα από την άλλη.
Τρίτον, δεν υπήρχαν κόκκινες γραμμές, γι αυτό και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που εγώ είδα είναι μια προσπάθεια των δανειστών, ένα σχέδιο, να «στραγγαλιστεί» δημοσιονομικά η χώρα, και να βαθύνει η ύφεση της, η οποία κάλπαζε και πριν τα success story του κ. Σαμαρά. Δεν ξέρω αν έγινε από πρόθεση, δεν θέλω να μπω σε αυτά τα μονοπάτια.
Αν την παρέδωσαν λόγω ανικανότητας, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «είμαστε νέοι, δεν ξέραμε» ή από πρόθεση οι συμμετέχοντες στον σχεδιασμό, το αποτέλεσμα είναι ίδιο.
Ως οικονομολόγος ποια είναι η άποψη σας για το διάσημο επίσης οικονομολόγο που χρημάτισε τους περασμένους μήνες ως υπουργός οικονομικών; Πιστεύετε ότι έπρεπε ν ακολουθηθεί το γνωστό πλέον ως plan B που ο ίδιος επεξεργαζόταν;
Τον κ. Βαρουφάκη τον γνώρισα και εγώ, όπως ο περισσότερος κόσμος, μέσα από τα πάνελ αντιπαράθεσης με το μνημόνιο. Είχε μια ιδεοληψία, η οποία μας κατάστρεψε ολοκληρωτικά. Την ιδεοληψία μπορεί να τη δει κανείς και στη πρώτη αντιπαράθεση που είχα με τον κ. Βαρουφάκη, στη πλατεία Συντάγματος, τότε με τη συζήτηση των οικονομολόγων.
Ποιο ήταν το περίφημο σχέδιο; Ότι πάμε να τους απειλήσουμε και με το που τους απειλήσουμε αυτοί θα κάνουν πίσω.
Αυτό μας κατάστρεψε, αυτό πήγαν και κάνανε τουλάχιστον την πρώτη βδομάδα, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Αντιμετώπισαν ένα τοίχο.
Το δεύτερο που με προβληματίζει είναι ότι αποκαλύφθηκε συζήτηση για τη δημιουργία διπλού νομίσματος στην Ελλάδα. Αυτό που χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας, ως plan B, είναι πλάνο ολοκληρωτικής καταστροφής, ήταν η λύση Σόιμπλε και πολύ φοβάμαι, ότι αυτό που μας επέβαλλαν, είναι για να μας πάνε στη λύση Σόιμπλε.
Φοβάμαι ότι η εντολή από τους Γερμανούς είναι «προετοιμάστε το έδαφος για να το εφαρμόσουμε». Αυτό έκανε ο κύριος Βαρουφάκης. Και το χειρότερο είναι ότι πούλησε αυτή τη πληροφορία ή πήγε να την πουλήσει – δεν ξέρω- σε κερδοσκόπους νομισμάτων της διεθνής αγοράς για να μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη στην Ελλάδα.
Είναι αδύνατον τα νομισματικά μιας χώρας να ξεφύγουν έξω από ένα πολύ στενό κύκλο που είναι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός οικονομικών και ο αμέσως επόμενος σύμβουλος. Κανένας άλλος δεν μπορεί να ξέρει, γιατί αυτό είναι θέμα κερδοσκοπίας. Όποτε γίνονται τέτοιες αλλαγές είναι σε απόλυτη μυστικότητα, γιατί είναι πιο σημαντικές ακόμα και από τα σχέδια άμυνας της χώρας. Η κερδοσκοπία που μπορεί να γίνει με το νόμισμα, μπορεί να σακατέψει χώρες για χρόνια.
Μας είπε ότι πήγαν να φτιάξουν ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Γιατί το θέλουν παράλληλο; Γιατί προφανώς θέλει να εισάγει ένα δεύτερο νόμισμα, το οποίο το ονόμασε εμπορική πίστωση. Αυτό όμως δεν επιτρέπεται από νόμο, στις περισσότερες χώρες. Πήγε να στηθεί λοιπόν ένα παιχνιδάκι, γι’ αυτό και τον θεωρώ υπόλογο, γιατί εξέθεσε τη χώρα σε μια πολύ μεγάλη απειλή. Και πουθενά δεν στάθηκε με κριτήριο τη χώρα. Ο ίδιος είναι Ευρωπαίος, δεν είναι Έλληνας, δεν κοιτάει την πατρίδα του, δεν ξέρει τι σημαίνει πατρίδα, μιλάει πάντα με όρους Ευρώπης.
Ζητάτε τη διαγραφή του χρέους, την αποχώρηση από την Ε.Ε. και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, δηλαδή όλα εκείνα, που ομολογουμένως προκαλούν τρόμο στον απλό πολίτη. Πιστεύετε πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μέσα από αυτόν το μοναχικό δρόμο;
Καταρχάς δεν είναι μοναχικός, τώρα είναι μοναχικός. Είμαστε τελείως ξεκομμένοι απ’ όλα. Δεν κάνει κανένας δοσοληψίες μαζί μας. Δεν θέλει κανένας παρτίδες μαζί μας. Είμαστε σε απίστευτη απομόνωση. Και επίτηδες βέβαια για να μπορούν να μας έχουν του χεριού τους οι δανειστές.
Άρα το θέμα είναι να φύγουμε από την απομόνωση. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί τρομάζουμε όταν δεν τρομάζουν οι Αυστριακοί που θα πάνε σύντομα σε δημοψήφισμα ευρώ ή όχι ευρώ, γιατί δεν τρομάζουν οι Ολλανδοί οι οποίοι έχουν φτιάξει ήδη σχέδιο από το 2012 για να πάνε στο δικό τους νόμισμα, γιατί δεν τρομάζουν οι Γάλλοι; Γιατί αυτές οι οικονομίες που είναι σε θέση να αντλήσουν περισσότερα πλεονεκτήματα από το ευρώ, από εμάς που δεν αντλήσαμε τίποτα, μόνο χρέη και χρεοκοπία, προετοιμάζονται και το συζητάνε και εμείς απαγορεύεται;
Γιατί έχουν τρομοκρατήσει τον Έλληνα, ενώ θα έπρεπε κανονικά να συζητάμε σοβαρά, σαν κράτος, να δούμε τί εναλλακτικές έχουμε και να βάζουμε κάτω τα δεδομένα μας; Δεν βγήκε κανένας από το κράτος, επίσημα, να βγάλει έκθεση με τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσει ο πολίτης.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μη πληρωμής του χρέους που προτείνετε, πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσουν οι δανειστές και πως θ’ αντιμετωπίσει τις ανάγκες της η Ελλάδα σε ενέργεια και άμυνα, στην περίπτωση της αποχώρησης από το ευρώ;
Καταρχάς έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν πληρώνουμε το χρέος.
Πρώτον γιατί όπως και στο ιδιωτικό δίκαιο, έτσι και στο διεθνές δημόσιο δίκαιο δεν νοείται η πίεση ενός κράτους να πληρώσει όταν δεν έχει. Και η δυνατότητα να πληρώσει βάζει θέμα για την εσωτερική ασφάλεια και φυσικά για τον λαό. Αυτό είναι αδιανόητο για το διεθνές δίκαιο, ήδη από τη Συνθήκη της Χάγης. Απαγορεύεται ο εκβιασμός ενός κράτους ή η χρήση βίας ή η απειλή άσκησης βίας εναντίων ενός κράτους που αδυνατεί να πληρώσει χρέη.
Δεύτερον, δεν μπορείς να καταπατάς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της πληρωμής του χρέους. Εδώ δεν μας έχει μείνει ανθρώπινο δικαίωμα που να μην έχει καταπατηθεί. Δεν το λέμε εμείς, η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ το λέει με τις εκθέσεις της. Και μάλιστα λέει ότι μόνο αυτό είναι επαρκής λόγος για να διαγραφεί το χρέος.
Τρίτον, ακόμα και αν οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν νόμιμες, που δεν είναι, μας επέβαλαν συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα, μας επέβαλαν καταστάσεις δημοσιονομικής κατοχής. Το δίκαιο που μας επέβαλλαν κατέρριψε το δικό μας συνταγματικό-δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο. Μας αλλάζουν τα πάντα προκειμένου οι δανειστές να πάρουν τα λεφτά τους. Αυτό είναι αδιανόητο. Και για το σύνταγμα της χώρας και για το διεθνές δίκαιο.
Τα δανεικά δεν χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες άμυνας. Το 92% του δανεισμού πηγαίνει σε πληρωμή των παλαιότερων οφειλών, το υπόλοιπο 8% πηγαίνει κυρίως στις ανάγκες που δημιουργούν οι τραπεζίτες και ένα μικρό κομμάτι πηγαίνει στη μαύρη τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού, δεν έχει να κάνει με τη συντήρηση της υγείας, της παιδείας, τις βασικές λειτουργίες του κράτους και της κοινωνίας. Αυτή είναι η δομή του χρέους.
Ποια είναι η διαδικασία διαγραφής του χρέους;
Το πρώτο πράγμα είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει μια σειρά λόγους, σαν αυτούς που είπαμε, τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα καταγγέλει το χρέος ως παράνομο, καταχρηστικό και αθέμιτο, σταματά να πληρώνει και ζητάει υποστήριξη από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η γενική συνέλευση αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 137 κράτη που έχουν προωθήσει τέτοιες αποφάσεις, άρα θα βρούμε ισχυρούς συμμάχους και δεν θα είμαστε μόνοι μας. Θα έχουμε τη δυνατότητα συμμαχιών απέναντι στον οποιονδήποτε.
Από την πλευρά τους οι δανειστές, έχουν δύο λύσεις. Η μία είναι να προσφύγουν στα διεθνές δικαστήρια, που δεν θα κερδίσουν απολύτως τίποτα, γιατί το διεθνές δίκαιο είναι σαφέστατο και έχουμε τον ΟΗΕ μαζί μας. Το δεύτερό είναι να κάνουν πόλεμο. Πόσο εύκολο είναι για την Γερμανία να κάνει πόλεμο; Καθόλου εύκολο μέχρι αδιανόητο. Είναι ποτέ δυνατόν να ανατιναχθεί στον αέρα η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ γιατί οι Γερμανοί θέλουν τα λεφτά τους; Δεν υπάρχει περίπτωση. Πολύ περισσότερο όταν οι διαφορές των επιτοκίων που έχουν κερδίσει εις βάρος της Ελλάδας είναι πάνω από 100 δις.
Ο Σόιμπλε όταν ετοιμάζονταν αυτές οι συμφωνίες, είχε πει προς τους Έλληνες ότι μπορεί να διαγράψει το χρέος μόνο αν φύγουμε από την Ε.Ε. Μέσα στην Ε.Ε. δεν προβλέπεται διαγραφή του χρέους. Το ξέρουν καλά, ότι δεν υπάρχει τρόπος να ζητηθούν τα χρήματα αυτά, γιατί φεύγοντας η Ελλάδα δεν διατηρεί καμία νομικοπολιτική υποχρέωση απέναντι στο κλαμπ που λέγεται Ε.Ε. Αυτό το υποδηλώνει η συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρθρο 49 Α, που δίνει το δικαίωμα σε ένα κράτος να φύγει, εάν σε 2 χρόνια δεν έχει καταλήξει κάπου. Τότε αυτόματα λύεται κάθε σχέση που έχει το κράτος αυτό με την Ε.Ε. χωρίς καμία υποχρέωση.
Αν συμβεί αυτό, πόσος καιρός χρειάζεται για αντικατασταθεί το ευρώ με το νέο νόμισμα και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα;
Θα χρειαστούν 6-8 μήνες για να είμαστε σε θέση να τυπώσουμε το δικό μας καινούριο νόμισμα. Με καινούρια ισοτιμία και άλλες πολιτικές. Ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η χώρα ώστε να μη δεχθεί πλήγματα οικονομικά από τους δανειστές.
Πλήγματα όπως αυτά που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Να κόψουν την παροχή ρευστότητας, να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να έχει σοβαρά προβλήματα το εξωτερικό εμπόριο.
Σε αυτούς τους μήνες θα χρησιμοποιείται η ποσότητα των ευρώ που υπάρχει ήδη στην ελληνική οικονομία και είναι περίπου 28 δις ευρώ. Αυτά τα χαρτονομίσματα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα εθνικοποιηθεί. Όμως, ο κύριος όγκος των χαρτονομισμάτων είναι στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Από τη στιγμή που θα αλλάξει η κατάσταση, τα χαρτονομίσματα αυτά θα φυλαχθούν ως συνάλλαγμα, για να μπορούμε να πληρώνουμε τις αναγκαίες εισαγωγές για να λειτουργεί η οικονομία, όπως οι βασικές προμήθειες, βιομηχανικά είδη και καύσιμα, αξίας περίπου 20 δις το χρόνο. Όχι μόνο έχουμε τα λεφτά για να τα αγοράσουμε, αλλά στις τράπεζες υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο από 56 δις ομόλογα άμεσα ρευστοποιήσιμα, συν άλλοι τίτλοι. Αυτά είναι για να καλύψουν το εξωτερικό ισοζύγιο.
Από την πρώτη μέρα το επιπλέον ευρώ που θα χρειαστεί η οικονομία θα το δημιουργήσω ηλεκτρονικά. Δηλαδή, ο κάθε συνταξιούχος, ο κάθε εργαζόμενος , ο κάθε επαγγελματίας ανοίγει ένα αποταμιευτικό λογαριασμό. Εκεί του πιστώνω τα ευρώ που χρειάζεται. Αυτό που δεν μπορώ να του κάνω στο μεσοδιάστημα, μέχρι να μπει το «μηχανάκι» μπροστά, είναι να μπορεί να τα πάρει μέσω ΑΤΜ. Θα τα πάρει με τις χρεωστικές κάρτες, όπως κάνει και τώρα. Θα κινείται με πλαστικό χρήμα. Αν γίνει αυτό, τι με εμποδίζει να επαναφέρω τις συντάξεις εκεί που ήταν πριν το Μάιο του 2010; Αυτό το χρήμα θα το πάρει ο συνταξιούχος και θα το κάνει τζίρο στην αγορά. Και θα βοηθήσει να ανέβει η αγορά. Το ίδιο μπορεί να γίνει για τα 2 εκατ. νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο φτώχειας. Οφείλω να θεσπίσω το λεγόμενο βασικό εισόδημα. Αυτό έχει να κάνει με το κοινωνικό κράτος. Δεν μπορεί κάποιος που λόγω ατυχιών στη ζωή του να πέφτει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρέπει εγώ να τον συντηρώ και να δημιουργώ τις συνθήκες ώστε να μη πέφτει κάτω από αυτό. Αν πέσει, τον κρατάω. Στις βόρειες χώρες υπάρχει. Σε αυτά τα εκατομμύρια νοικοκυριά θα δοθεί αυτό το εισόδημα.
Η Λαϊκή Ενότητα, έχει επίσης μιλήσει για εθνικό νόμισμα, ποιες είναι οι διαφορές σας και που συγκλείνετε, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη;
Συγκλίνουμε σε πολλά πράγματα. Έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας. Η συζήτηση έγινε όταν ανταποκριθήκαμε σε ένα κάλεσμα του κ. Λαφαζάνη προς όλες τις ριζοσπαστικές, πατριωτρικές, δημοκρατικές δυνάμεις. Προτείναμε μια συνεργασία κοινή, με κοινό ψηφοδέλτιο αλλά ό καθένας αυτοτελής όσον αφορά την οργάνωση και τον πολιτικό του λόγο. Δε χρειάστηκε παρά μόνο μια συνάντηση όπου πριν μπούμε στα καθέκαστα, μας είπαν ότι δεν είμαστε τόσο αριστεροί, ότι είμαστε περισσότερο πατριώτες παρά αριστεροί, οπότε υπάρχουν κάποιες ενστάσεις στο κόμμα του για τη συνεργασία με το ΕΠΑΜ, και επίσης δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπορευτούμε και μετεκλογικά.
Η κατάληξη είναι ότι δεν θα συνεργαστούμε. Δεν είναι βασικός μας «εχθρός» το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, απλούστατα λυπόμαστε γιατί ίσως η συνεργασία να μπορούσε να δημιουργήσει μια δυναμική πρώτη γραμμή.
Γιατί ο λαός του Ρεθύμνου να ψηφίσει ΕΠΑΜ;
Για τον ίδιο λόγο που ψήφισε «ΟΧΙ». Στη Κρήτη είχαμε το φαινόμενο να ψηφίσουν «ΟΧΙ» πολύ παραπάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα. Καταλαβαίνει ότι χάνει την πατρίδα του και αυτό είναι αρκετό. Ο Έλληνας ποτέ δεν δίστασε στο να ανοικοδομήσει την πατρίδα του. Αν χάσω το οικόπεδο που λέγεται πατρίδα, έχασα κάθε ευκαιρία στη ζωή μου. Ότι έχει γκρεμιστεί θα το ξαναφτιάξουμε όλοι μαζί.
http://rethemnosnews.gr/