Σελίδες

11 Ιουλίου 2015

To νέο μνημόνιο "γκρέμισε" τα BRICS - Aπαγορεύει δανειοδότηση από τρίτους


Δεν είναι μόνο ότι οι δανειστές μας επιβάλλουν "αιματηρά" μέτρα που μπροστά τους τα δύο προηγούμενα μνημόνια θα είναι παιδική χαρά, αλλά μέσα στους όρους της νέας συμφωνίας θα απαγορεύεται να αναζητήσουμε οικονομική βοήθεια από τρίτους, τουτέστιν τη Ρωσία και τα BRICS.

Και όλα αυτά όταν μετά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, Σ.Στόρτσακ, και ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ, Α.Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλέον από την τράπεζα των BRICS, κάτι που οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να αποκλείσουν με σαφή όρο μέσα στο νέο μνημόνιο (το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας).

Έτσι ναυαγεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους BRICS που θα αποτελούσε μια επενδυτική "ανάσα" για τη χώρα αφού ένας δανεισμός από την Αναπτυξιακή τους Τράπεζα θα βοηθούσε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι από το πακέτο των 70 δισ.ευρώ που θα μας δανείσουν οι Ευρωπαίοι (δεν είναι βοήθεια), σχεδόν όλο θα πάει στην αποπληρωμή χρεών, και ούτε ένα ευρώ στην ανάπτυξη.

Το μόνο που μένει είναι ο αγωγός φυσικού αερίου και αυτός υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ (που δεν θα εγκριθεί).

Ο όρος της μη παροχής δανείων από τρίτα μέρη τίθεται άμεσα σε εφαρμογή αφού η τράπεζα των BRICS από τον Απρίλιο του 2016 θα μπορεί να δανείσει τα πρώτα χρηματοδοτικά πακέτα όπως δήλωσε ο πρώτος πρόεδρος της νέας Τράπεζας και πρώην επικεφαλής της ινδικής τράπεζας ICICI, Κουνταπούρ Βάμαν Καμάτχα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, από την Ούφα, όπου πραγματοποιείται η 7η Σύνοδος Κορυφής των BRICS και του Οργανισμού συνεργασίας της Σαγκάης – SCO – είπε πως έχει ζητηθεί από κάθε μία από τις πέντε χώρες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) να καταθέσουν τις προτάσεις τους, είτε μεμονωμένα, είτε σε πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ εταιρειών.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια ουσιαστική εικόνα των έργων που θα προταθούν για να υπαχθούν στη χρηματοδότηση της NDP μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες, ώστε να μελετηθούν και να υποβληθούν προς έγκριση στο Δ.Σ. της Τράπεζας μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Προς το παρόν όλα βρίσκονται στα χαρτιά», είπε ο Κουνταπούρ Βάμαν Καμάτχα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο δεν υπήρξε ελληνική εκπροσώπηση, δηλαδή έγινε χωρίς ελληνική συμμετοχή, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από πριν στο που θα οδηγήσει τη χώρα, προφανώς μη λαμβάνοντας τελικά και τόσο υπόψιν το "όχι" του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, μίλησε για χρηματοδότηση της Ελλάδα μέσω της Τράπεζας Ανάπτυξης των χωρών των BRICS.

O Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι η τράπεζα των BRICS είναι έτοιμη να ξεκινήσει και τα προγράμματα που θα χρηματοδοτήσει, ως όλα δείχνουν, αφορούν και την Ελλάδα.

Τα πρώτα προγράμματα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους.Το κεφάλαιο της τράπεζας είναι σε πρώτη φάση 100 δις δολάρια.Βασικός στόχος της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών στα κράτη της BRICS και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Σιλουάνοφ μίλησε για χώρες που θα μπορούσαν να αναμένουν βοήθεια από την τράπεζα των BRICS και φυσικά ως παράδειγμα έφερε την Ελλάδα.

«Πιθανόν στο μέλλον προγράμματα της Ελλάδας και άλλων χωρών να αποτελέσουν ορισμένα από εκείνα στα οποία θα κατευθυνθούν χρήματα της Τράπεζας της BRICS, αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα, όχι πάντως στο προσεχές μέλλον», ήταν η απάντησή του.

Θα είναι εναλλακτικό “πορτοφόλι” του ΔΝΤ η τράπεζα των BRICS; Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σ.Στορτσάκ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις.

Μόλις χθες πάντως ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος ,Β.Πούτιν, "έδωσε" τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ότι δεν του ζήτησε ποτέ οικονομική βοήθεια, δημοσιοποιώντας έτσι ότι οι συναντήσεις ήταν περισσότερο εθιμοτυπικές, δημιουργώντας ερωτηματικά.


«Ο Τσίπρας δεν ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία» τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ υποστήριξε πως «δεν πρέπει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες για την ελληνική κρίση μόνο στην Ελλάδα».

Αυτή η δήλωση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν προκαλεί ερωτηματικά για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ, δήλωσε τη Δευτέρα (διαβάστε σχετικά εδώ) και όπως αποκάλυψε το defencenet.gr στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η Ελλάδα μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, απλά συμμετέχοντας σε αυτή.

"Η Ελλάδα από τη στιγμή που θα συμμετάσχει στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, μπορεί να χρηματοδοτηθεί με μία απλή αίτηση" ("...it will be enough for Greece to buy a couple of shares of the bank to be eligible for funding"!

Η συμμετοχή της Ελλάδος στην Αναπτυξιακή Τράπεζα ανέρχεται στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί με μόλις 100 εκατ. ευρώ, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το defencenet.gr και σε αυτό αναφέρεται ο Σεργκέι Στόρτσακ.

Kαι συνέχισε λέγοντας ότι "Η συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει προαπαιτούμενα. Είναι πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που ζήτησε να γίνει μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μόλις συγκληθεί το Δ.Σ. της Τράπεζας, θα εξεταστεί αίτημα για χρηματοδότηση. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Δεν βλέπω να έχει κάποια από τις πέντε κυβερνήσεις των BRICS (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική) αντίρρηση στο να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα".

Tί συνέβη, λοιπόν, και η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ σε επίσημο αίτημα προτιμώντας τον ευρωπαϊκό δρόμο της καταστροφής;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr