, KOΥΓΚΙ 2015: Πώς λειτούργησαν τα IOU στην Καλιφόρνια.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ

23 Ιουλίου 2015

Πώς λειτούργησαν τα IOU στην Καλιφόρνια.





Η Καλιφόρνια εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν η ρευστότητα της πολιτείας εξανεμίστηκε μέσα στη θύελλα της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008. Πώς λειτουργούν οι επιταγές τύπου IOU.

IOU (Ι Owe You - Σου χρωστάω) ακούμε και IOU ψάχνουμε. Η Καλιφόρνια είχε εφαρμόσει την περίφημη πρόταση Βαρουφάκη το 2009 και όλοι μας ξαφνικά θελήσαμε να μάθουμε τι συμβαίνει με τις υποσχετικές.

Τα IOU λοιπόν είναι επιταγές που μοιάζουν με τις συνηθισμένες, με εξαίρεση ότι στην άκρη γράφουν τις λέξεις "ονομαστική εγγύηση". Οι εν λόγω επιταγές έχουν επιτόκιο 3,75%.

Επιχειρήσεις, κλινικές, κολέγια και φορολογούμενοι, στους οποίους η πολιτεία της Καλιφόρνιας χρωστούσε λεφτά, θα ελάμβαναν σύμφωνα με το πλάνο, αντί μετρητών, υποσχετικές.




Το 2009 λοιπόν, η Καλιφόρνια βρέθηκε αντιμέτωπη με έλλειμμα 26 δισ. δολαρίων. Η πολιτεία εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν η ρευστότητα της πολιτείας εξανεμίστηκε μέσα στη θύελλα της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008.

Ο τότε κυβερνήτης Αρλ. Σβαρτζενέγκερ είχε αρχικά μοιράσει ήδη 91.000 υποσχετικές, συνολικής αξίας 354 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2009 εξέδωσε επιταγές 3 δισ. δολαρίων.


Σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως η Craigslist και η eBay γίνονταν προσφορές με υψηλότερα επιτόκια για την αγορά των εν λόγω επιταγών, κερδοσκοπώντας με την αγωνία ορισμένων πιστωτών να εξαργυρώσουν εδώ και τώρα τις υποσχετικές του Σβαρτζενέγκερ, για να μην περιμένουν. Ορισμένες τράπεζες όπως η Bank of America, η Wells Fargo και η JP Morgan Chase δέχτηκαν να εξαργυρώσουν τις επιταγές, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.

Η Καλιφόρνια βρέθηκε πτωχευμένη εντός δολαρίου, ενώ στη συνέχεια εξέδωσε κάποια IOUs. Στη συνέχεια όμως προέβη στην άμεση κατάργησή τους. Ποτέ άλλωστε δεν έγινε λόγος για έξοδο της από το ενιαίο νόμισμα των ΗΠΑ (σε αντίθεση με την περίπτωση της Ευρωζώνης).

Ο Σβαρτζενέγκερ προχώρησε σε περικοπές και φόρους μέχρι το 2011 όταν και αποχώρησε. Ο δημοκρατικός Jerry Brown που τον διαδέχθηκε, διατήρησε τις περικοπές, όμως αύξησε τα φορολογικά έσοδα, αυξάνοντας τους προσωπικούς φόρους, ειδικά των πιο πλουσίων: σε τέσσερα χρόνια τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 55%, με το 1% των πιο ευημερούντων να πληρώνει το 50% του συνόλου.

Ποια είναι βέβαια η διαφορά της πολιτείας των ΗΠΑ σε σχέση με τη χώρα μας; Ακόμα και την περίοδο της κρίσης της, η αμερικανική πολιτεία είχε αρκετό πλούτο ώστε τα νοικοκυριά της να μπορούν να αντεπεξέλθουν ευκολότερα στις μειώσεις δαπανών, συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Άλλη μία διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι το μέγεθος του δημόσιου χρέους.

Στην περίπτωση της Καλιφόρνιας, το χρέος δεν υπερέβαινε το 5% του ΑΕΠ επομένως η λύση ήταν εφικτή μέσω του περιορισμού του δανεισμού της πολιτείας.

http://www.pyli-apokalypseis.com/