1) Ελεύθερη ισοτιμία (float currency): Η ισοτιμία καθορίζεται στις διεθνείς χρηματαγορές από την προσφορά και τη ζήτηση, με παρόμοιο τρόπο που καθορίζονται οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια (βάση προσφοράς και ζήτησης). Ποιά νομίσματα είναι τέτοια; Δολάριο, ευρώ, γιεν, λίρα Αγγλίας είναι τα κυριότερα. Επίσης είναι το καναδικό και το αυστραλιανό δολάριο, καθώς και το ελβετικό φράγκο, αν και με σαφώς πιο περιορισμένο μερίδιο στην αγορά. Ενέχει αυτό κερδοσκοπία; ΒΕΒΑΙΩΣ! Ενέχει τον κίνδυνο υποτίμησης; ΒΕΒΑΙΩΣ (όπως όμως και υπερτίμησης). Είναι γενικώς για γερά χαρτοφυλάκια, για οικονομίες που βασίζονται σε ισχυρές συστημικές επενδυτικές τράπεζες. Καμία σχέση με την πραγματική οικονομία, χρηματιστήριο είναι.
2) Καλάθι νομισμάτων (basket currency): Φτιάχνεται ένα "καλάθι" από νομίσματα τα οποία καθορίζουν την ισοτιμία ενός άλλου νομίσματος. Τέτοιο νόμισμα ήταν το παλιό ECU, ο πρόδρομος του ευρώ, αλλά και η ινδική ρουπία. Αυτό το νόμισμα μπορεί να κυκλοφορεί και στις χρηματαγορές, μπορεί και όχι. Αυτό το αποφασίζει η κεντρική τράπεζα που το εκδίδει (πχ η τράπεζα της Ινδίας). Μπορεί να κερδοσκοπήσει κάποιος σε αυτό; Αν κυκλοφορεί στις χρηματαγορές ΝΑΙ, αν δεν κυκλοφορεί ΟΧΙ. Επίσης επειδή καθορίζεται με βάση άλλα νομίσματα, η κερδοσκοπία είναι δυσκολότερη σε σχέση με τα νομίσματα της 1ης κατηγορίας. Μπορεί να υποτιμηθεί; Αν υποτιμηθούν μαζικά τα νομίσματα του καλαθιού.
3) προστατευμένο νόμισμα (protected currency): Η κεντρική τράπεζα προστατεύει το νόμισμα, το οποίο ΔΕΝ κυκλοφορεί ελεύθερο στις χρηματαγορές, ΔΕΝ είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας, ΔΕΝ υποτιμάται (ή υπερτιμάται) παρά μόνο αν το αποφασίσει η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας που το εκδίδει. Υπάρχουν τέτοια νομίσματα; ΒΕΒΑΙΩΣ! Τα μισά νομίσματα του πλανήτη είναι τέτοια. Για την ακρίβεια όλα τα νομίσματα του πλανήτη ήταν τέτοια ως το 1970. Μετά κάποια νομίσματα έγιναν αντικείμενο κερδοσκοπίας, κάποια άλλα όχι.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ λοιπόν θα πρέπει να προστατεύεται, να είναι εκτός χρηματαγορών (όπως τα περισσότερα νομίσματα του πλανήτη), να μην είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας και τότε η ισοτιμία του θα καθορίζεται από την τράπεζα της Ελλάδος, η οποία πρέπει να περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους, ώστε να εξυπηρετεί τον λαό και την εθνική οικονομία.
Haramis George