, KOΥΓΚΙ 2015: Ενα .......ΝΤΙΜΠΕΪΤ μεταξύ Ευρώ και Νέου Εθνικού Νομίσματος !!!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ

11 Αυγούστου 2015

Ενα .......ΝΤΙΜΠΕΪΤ μεταξύ Ευρώ και Νέου Εθνικού Νομίσματος !!!






Σχόλιο Ιστιολογίου

Mία διαφορετική "κόντρα" απόψεων,για το Ευρώ και το Εθνικό νόμισμα,μεταξύ του  Σουρτζινού Ι. και του Κουμαρέλλα Οθ.(Μέλος της Π.Γ του ΕΠΑΜ), την οποία την "ψαρέψαμε" στο Facebook.





  • Yiannis Sourtzinos Ναι κ. Κουμαρελλα ,αληθεια είναι ότι η «νεα δραχμη» δεν προκειται να υποτιμηθει , αφου δεν θα διαπραγμετευεται πουθενα και το ελληνικο κρατος θα αποφασιζει αν , ποσο και ποτε θα την υποτιμησει όταν το θεωρησει συμφερον . Όμως υπαρχει και μια ακομα αληθεια στην προταση του Δημητρη Καζακη για το εθνικο ανεξαρτητο νομισμα για την «νεα δραχμη» όπως την ονομαζετε στο αρθρο σας. Προκειται για την αληθεια , ότι η μετατροπη των εγχωριων ευρω των Ελληνων πολιτων σε «νεες δραχμες» με την (μονομερως προσδιορισμενη από πλευρας ελληνικου κρατους) ισοτιμια 1/1 ή εστω 1\4 ,όπως την προτεινει ο Δ. Καζακης , θα αποτελει την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΟΠΗ από ολες τις προηγουμενες. Το σεναριο ότι θα πεσει τρομερα το ευρω (με την εξοδο της Ελλαδας από την ευρωζωνη και την Ε.Ε. και την μη αναγνωριση του δημοσιου χρεους) , είναι απλα ένα σεναριο , μια υποθεση. Τη στιγμη που εχουν την ευχερια να κοβουν ευρω με το τσουβαλι αφου είναι αερας κοπανιστος ,ισως και να μπορεσουν να καλυψουν γρηγορα την τρυπα που θα εχει δημιουργηθει από την εξοδο της Ελλαδας και να μην πεσει τοσο πολύ το ευρω . Αλλα στην τελικη αν καποιος Ελληνας εχει ευρω (εξαρταται βεβαια από το ποσο) είναι προτιμοτερο να τα βγαλει εξω κουβαλωντας τα πανω του και να τα «φαει» στο εξωτερικο ή να τα μετατρεψει γρηγορα σε δολλαρια ή αγγλικες λιρες (εφοσον είναι στο καλαθι νομισματων με τα οποια θα διαπραγματευεται η «νεα δραχμη» ) και στη συνεχεια να τα ξαναφερει παλι στην Ελλαδα για να παρει πολύ περισσοτερες «νεες δραχμες» από ότι θα επαιρνε αν αλλαζε τα ευρω του στην Ελλαδα. Γιατι μην μου πειτε ότι θα δεχτουν οι ΗΠΑ την ισοτιμια δολλαριου / «νεας δραχμης» σε 1/1 ή εστω 1/4 (1 δολλαριο για 4 «νεες δραχμες» ) . Αν μου πειτε ότι δεν θα επιτρεπεται η εξοδος των ευρω στο εξωτερικο , θεωρω ότι δια θαλασσης και οδικως είναι δυσκολος ο ελεγχος. Η αληθεια παντως είναι ότι η προταση Καζακη περιλαμβανει και αυτή κοψιμο χρηματος από το πουθενα και ανταλλαγη αυτου του κοπανιστου αερα με τα ευρω των Ελληνων πολιτων με καθαρα μη συμφερουσα για αυτους ισοτιμια, τα οποια θα μπορουσαν να τα χρησιμοποιησουν πολυ καλυτερα ή να τα μετατρεψουν σε άλλο ισχυρο νομισμα προς συμφερον τους . 1/1 ? ή εστω 1/4 ? πολύ κουβαρνταδες εισαστε.
    • Othon Koumarellas 1. Ο αφορισμός που κάνεις περί «μεγαλύτερης κλοπής» που στηρίζεται, ποιο είναι το τεκμηριωμένο επιχείρημα, αφού αναγνωρίζεις ότι το νόμισμα δεν θα υποτιμηθεί; Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Αντιφατική όμως είναι η συνολική σου τοποθέτηση και δείχνει τουλάχιστον σύγχυση για τα θεμελιώδη.

      2. Η τοποθέτησή μου δεν συμπεριλαμβάνει κανένα σενάριο πτώσης του ευρώ. Το ευρώ θα υπάρξει, ή δεν θα υπάρξει, θα πέσει, ή θα ανέβη ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Η υπόθεση, που έχει κάνει ο Καζάκης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη με παράλληλη μονομερή διαγραφή του χρέους θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και σοβαρή πτώση του ευρώ, είναι μια λογική υπόθεση, αλλά αυτό δεν αφορά ούτε πρόκειται να επηρεάσει τις εξελίξεις στη χώρα μας, ούτε τις εσωτερικές αξίες είτε αυτές αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, αμοιβές γενικά, είτε σε περιουσιακά στοιχεία. Το σχέδιο μετάβασης στο νέο νόμισμα δεν είναι ετεροκαθοριζόμενο, ούτε θα επηρεαστεί από τη συμπεριφορά του ευρώ τότε στις διεθνείς χρηματαγορές. Εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο. (συνέχεια στο επόμενο....)
    • Othon Koumarellas 3. Προφανώς δεν κατανοείς ότι η ισοτιμία είναι ένα τεχνικό καθαρά ζήτημα και εκείνο που πραγματικά μετράει είναι οι αντικειμενικές αξίες που αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη νομισματική μονάδα. Δηλαδή, για να στο πω αλλιώς, εκείνο που έχει σημασία είναι η αγοραστική δυνατότητα που περικλείεται στο νόμισμα στο εσωτερικό της χώρας που κυκλοφορεί. Εσύ φαίνεται να είσαι πεισμένος ότι με μια ισοτιμία π.χ. 1:1 του νέου εθνικού νομίσματος με το κυκλοφορούν στην Ελλάδα -την στιγμή της μετατροπής- ευρώ η αγοραστική δυνατότητα του τελευταίου θα είναι πολλαπλάσια του εθνικού νομίσματος. Όμως αυτή η θεώρηση δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Αντίθετα και εφ’ όσον η ισοτιμία του νέου εθνικού νομίσματος έχει καθοριστεί λαμβάνοντας υπ’ όψη όλους τους παράγοντες προς όφελος της εθνικής οικονομίας και έχει «κλειδώσει» προστατευμένη από τις πιέσεις των διεθνών αγορών συναλλάγματος, δεν υπάρχει τρόπος να μην αντιστοιχηθεί η αγοραστική δυνατότητα με εκείνη του παλαιού νομίσματος στην ισοτιμία που καθορίστηκε. Αν έχουμε 1:1 τότε με μια νέα δραχμή θα μπορείς να αγοράζεις ακριβώς ό,τι αγόραζες και με ένα ευρώ. Αν η ισοτιμία καθοριστεί 1:10 τότε με 10 δραχμές θα αγοράζεις ότι πριν αγόραζες με 1 ευρώ, αλλά και ο μισθός αντί για 1.000 ευρώ φερ’ ειπείν σήμερα, θα γίνει 10.000 δρχ. και μια κατάθεση στην τράπεζα 10.000 ευρώ θα μετατραπεί άμεσα σε μια κατάθεση 100.000 δρχ.. Τόσο απλά. 

      Με δεδομένο μάλιστα ότι το εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο θα εξυπηρετείται όπως παλιά, αλλά και σήμερα με ξένο συνάλλαγμα και όχι με τις νέες δραχμές, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει απομείωση της αξίας του νομίσματος ούτε οι ΗΠΑ, ή άλλες χώρες να μην αναγνωρίζουν την επίσημα καθορισμένη ισοτιμία, αφού τουλάχιστον για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα συναλλασσόμαστε μαζί τους με το δικό μας νόμισμα. Πως αλήθεια το σκέφτηκες αυτό; Πολύ περισσότερο αφού ακόμα και σήμερα με το ευρώ οι συναλλαγές γίνονται στα βασικά προϊόντα όπως καύσιμα και πρώτες ύλες κτλ σε δολάρια. Από την άλλη, στις διακρατικές συμφωνίες που θα προχωρήσουμε -και που σήμερα τέτοιες διακρατικές συμφωνίες απαγορεύει η ΕΕ- για προμήθειες βασικών προϊόντων δεν έχουν λόγο οι συναλλασσόμενες χώρες να αρνηθούν την επίσημη ισοτιμία, εφ’ όσον θέλουν να συναλλαχθούν μαζί μας.

      Για να στο πω και διαφορετικά εάν ένας Έλληνας θέλει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ σήμερα και χρειάζεται να πάρει μαζί του 2.000 δολάρια και τότε πάλι 2.000 δολάρια θα πάρει για το ταξίδι του, ανταλλάσσοντας στην εδώ τράπεζα το αντίστοιχο ποσό του εθνικού νομίσματος. Η μόνη δυσκολία που θα προκύψει για όσους ταξιδέψουν στο εξωτερικό τον πρώτο καιρό της μετάβασης, είναι ότι θα πρέπει την αλλαγή του νομίσματος να την κάνουν εδώ πριν ταξιδέψουν γιατί το πιθανότερο είναι να μην μπορούν να ανταλλάξουν στην χώρα προορισμού τους τις νέες δραχμές και βέβαια θα υπάρχει περιορισμός στο ύψος του συναλλάγματος που θα μπορούν να πάρουν μαζί τους, εξ αιτίας του ελέγχου των κεφαλαίων, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν το 2002 την εποχή πριν μπούμε στο ευρώ. Αντίστροφα, εάν ένας Αμερικανός έρχεται στην Ελλάδα και χρειάζεται να έχει μαζί του 1.000 δολάρια και στην περίπτωση του εθνικού νομίσματος πάλι 1.000 δολάρια θα φέρει μαζί του, τα οποία θα τα ανταλλάξει εδώ στο νέο νόμισμα με την ισχύουσα ισοτιμία. (συνέχεια στο επόμενο....)
    • Othon Koumarellas 4. Ένας Έλληνας που έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό σε ευρώ ή σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα και θέλει να τα επανεισάγει, αυτή η εισαγωγή θα γίνει με την μετατροπή στο εθνικό νόμισμα με την ισοτιμία που θα ισχύει. Συνεπώς δεν έχει να κερδίσει, ούτε να χάσει τίποτα από την μετατροπή, παρά μόνο τη σχετική προμήθεια της τράπεζας, ακριβώς όπως συμβαίνει σήμερα με άλλα νομίσματα πλην ευρώ.

      5. Η τελευταία σου πρόταση περί ανταλλαγής με αέρα κοπανιστό των ευρώ των Ελλήνων πολιτών περιέχει μια εξόφθαλμη αντίφαση σε σχέση με αυτό που παραδέχεσαι λίγο παραπάνω, ότι δηλαδή και το ευρώ που παράγεται από την ΕΚΤ είναι αέρας κοπανιστός, άρα και τα λεφτουδάκια σου φίλε μου σήμερα αέρας κοπανιστός είναι και αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι για κάθε ευρώ που έχεις στην τσέπη, χρωστάς τουλάχιστον άλλο ένα, αφού το ευρώ είναι χρεόγραφο και όχι αξιόγραφο όπως θα είναι το εθνικό νόμισμα. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και χρειάζεται πολύ διάβασμα…..
    • Yiannis Sourtzinos 1 . η «νεα δραχμη» διεθνως θα είναι κατά πολύ υποτιμημενη .Περισυ η εικονικη διαπραγματευση της δραχμης στο χρηματιστηριο του Λονδινου ηταν 1/1000 δηλαδη 1 ευρω (λιρα Αγγλιας , δολαριο , δεν θυμαμαι ακριβως ) για 1000 δραχμες. Δεν θα είναι υποτιμημενη από την Ελλαδα ναι , αλλα στο μυαλο των ξενων θα είναι . Δεν θα εχει καμια αξια. Η αξια του νομισματος τελικα είναι κατι σχετικο . Σχετιζεται με το τροπο με τον οποιο προσδιοριζεις την αξια του και με την προσφορα και τη ζητηση σε παγκοσμιο επιπεδο. Εσυ μπορει να λες ότι εχεις ισχυρο νομισμα , το θεμα είναι τι λεει και ο υπολοιπος κοσμος. Επιπλεον εχει να κανει και με την αγοραστικη αξια του για εισαγωμενα (και ποια από αυτά θα υπαρχουν στην αγορα σου) .Για τα εισαγωμενα ρωταω και στο 3 . 
      3. «Αν έχουμε 1:1 τότε με μια νέα δραχμή θα μπορείς να αγοράζεις ακριβώς ό,τι αγόραζες και με ένα ευρώ.» Αυτό που θα μπορεις να αγοραζεις κατά τη «νεα εποχη» στη «νεα Ελλαδα» θεωρω ότι θα είναι πολύ περιορισμενο . Μπορει να κανω και λαθος και ειμαι ετοιμος να ακουσω την τεκμηριωμενη απαντηση σας. Δεν μιλαω για ειδη διατροφης και πρωτης αναγκης , που αυτά ειμαι πεισμενος ότι θα υπαρχουν . Μιλαω για εισαγωμενα ειδη ολων των κατηγοριων .Μιλαω για ηλεκτρικα, ηλεκτρονικα, ειδη σπιτιου , αυτοκινητα , μηχανες , ειδη ενδυσης κλπ, κλπ. Για κάθε ειδος καθε κατηγοριας υπαρχουν προιοντα των οποιων οι τιμες εχουν μεγαλες διακυμανσεις. Εγω δεν ρωταω αν θα εχουμε αυτοκινητα που κοστιζουν 60 και 100.000 ευρω , αλλα για αυτοκινητα μεχρι 30000-35000 , δεν μιλαω για τα παρα πολύ ακριβα ειδη σε κάθε κατηγορια , αλλα για αυτά της μεσης τιμης .Δεν μιλαω πχ για τηλεορασεις από 5000 και 10000 ευρω αλλα μεχρι 1000-1500 ευρω . Δεν μιλαω για κομπιουτερ από 3000 αλλα από 700-1500 ευρω . Αυτά τα εισαγωμενα ειδη θα υπαρχουν ?και στις ιδιες τιμες (σε νεες δραχμες) όπως υπαρχουν σημερα? Οποτε αναφερεται ο Δ. Καζακης στην ελλειψη εισαγωμενων ειδων το γυρναει στο καλαμπουρι λεγοντας ότι θα υπαρχουν μονο πατατακια τσακιρης και δεν θα υπαρχουν Viagra. Όμως εγω ρωταω για όλα τα υπολοιπα εισαγωμενα ειδη . Θα υπαρχουν ? Αν υπαρχουν θα είναι της ιδιας αξιας με πριν ή ακριβοτερα (από πριν) λογω δασμων ?
      Οσον αφορα τους τουριστες.Απο γνωστο μου που σπουδασε στη Ρουμανια , μου ελεγε ότι και η Ρουμανια διατηρουσε υψηλη ισοτιμια του νομισματος της αλλα ο ιδιος δεν αλλαζε τις δραχμες του στις Ρουμανικες τραπεζες , αλλα στη μαυρη αγορα που πετυχαινε καλυτερη ισοτιμια. Μηπως δημιουργηθει τετοια μαυρη αγορα συναλαγματος και στην «νεα Ελλαδα» ? 
      5. Ομολογω ότι δεν εχω διαβασει καθολου και τιποτα σχετικα με τον καθορισμο των νομισματικων ισοτιμιων και την αποτιμηση της αξιας του κάθε νομισματος . Όμως παρολη την προσπαθεια σας δεν με εχετε πεισει . Θελετε να μου πειτε ότι, όταν πλεον θα εχει αναπτυχθει η ελληνικη οικονομια, θα καταφερει να εχει η «νεα δραχμη» την ισοτιμα 1/1 με το δολαριο ή να φτασει στα σημερνα επιπεδα της ισοτιμιας ευρω /αγγλικης λιρας? Όταν μαλιστα ο Καζακης λεει ότι δεν τον ενδιαφερει να δημιουργηθουν βιομηχανιες αυτοκινητων , ηλεκτρονικων υπολογιστων κλπ,κλπ , ότι δεν εχει σημασια τι παραγεις αλλα να εχεις αυξανομενο ρυθμο παραγωγης αυτου που παραγεις ….. (σα να λεμε ,εχεις αυξανομενο ρυθμο παραγωγης πατατας και θελεις να θεωρηθεις οικονομια του ιδιου επιπεδου με μια βιομηχανικη οικονομια ) κατι μου λεει ότι ποτε δεν προκειται να φτασει η ισοτιμια «νεας δραχμης»- δολαριου το 1/1 . Οποτε εμενω στη θεση μου και θα προτιμησω να μην αλλαξω τα ευρω σε νεες δραχμες ,αλλα σε καποιο άλλο νομισμα ( δολλαριο, αγγλικη λιρα, ελβετικο φραγκο ) . Προσωπικα συμφωνω με τα 5 προταγματα του ΕΠΑΜ και μακαρι να γινουν πραγματικοτητα , οποτε σε περιπτωση που πραγματοποιηθει το σχεδιο του Δ. Καζακη ο χρονος θα δειξει το που θα φτασει η ισοτιμια της «νεας δραχμης « με τα ισχυρα νομισματα . 
      Οι ερωτησεις μου οσο προβοκατορικες και αν φαινονται , προερχονται μεν από προσωπικες αποριες , αλλα θεωρω ότι υπαρχουν και στο μυαλο πολλων Ελληνων οι οποιοι φοβουνται το σχεδιο του ΕΠΑΜ . Μπορει με το πρωτο ακουσμα από τον Δ. Καζακη της ισοτιμιας 1-1 «νεας δραχμης» - ευρω , ο ακροατης να αισθανεται ικανοποιηση και ευχαριστηση (ότι θα εχει ένα ισχυρο νομισμα σαν το ευρω) , αλλα δεν εχει συνηδειτοποιησει ότι αυτος ο προσδιορισμος της ισοτιμιας θα είναι μονομερης . Αυτοι που το συνειδητοποιουν σκεφτονται τα χειροτερα.
    • Othon Koumarellas Με αφορισμούς δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση. Εσύ το έχεις δέσει σκοινί κορδόνι ότι το νέο εθνικό νόμισμα θα είναι εξ ορισμού υποτιμημένο. Φέρνεις μάλιστα ως επιχείρημα μια εικονική διαπραγμάτευση της παλιάς δραχμής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ωστόσο αυτό αφορά μια εικονική πραγματικότητα. Πόσες φορές θα επαναλάβουμε ότι τουλάχιστον για ένα ικανό χρονικό διάστημα το νέο αυτό νόμισμα δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές, ούτε οι εισαγωγές των αναγκαίων αγαθών θα γίνονται με βάση αυτό το νόμισμα, αλλά όπως συμβαίνει και τώρα με συνάλλαγμα; Συνεπώς αν ένα αυτοκίνητο έχει εργοστασιακή τιμή 15.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό θα καταβάλουμε για την εισαγωγή του. Αν η ισοτιμία της «νέας δραχμής» θα είναι 1:1 κλειδωμένη, τότε 15.000 νέες δραχμές το αντίστοιχο ποσό θα πληρώνει ο τελικός καταναλωτής συν τα έξοδα μεταφοράς, συν το κέρδος του εμπόρου, συν τους φόρους που θα έχουν τότε επιβληθεί. Αν αυτοί οι φόροι είναι μεγαλύτεροι ή μικρότεροι των ισχυόντων σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Ακόμα και σήμερα με ευρώ η κάθε κυβέρνηση δεν διατηρεί το δικαίωμα αυξομείωσης των φόρων; Πως είσαι σίγουρος ότι με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου δεν θα επιβληθούν νέα χαράτσια στα σπίτια, στα αυτοκίνητα και σε άλλα εισαγόμενα, ή και εντοπίως παραγόμενα προϊόντα; Η από αύριο αύξηση του ΦΠΑ δεν καθιστά τα προϊόντα πιο ακριβά, άρα τα ευρώ που έχεις στην τσέπη σου πιο φτηνά και μικρότερης αγοραστικής δύναμης;

      Προφανώς σε ένα πρώτο στάδιο θα υπάρξουν έλεγχοι και περιορισμοί στις εισαγωγές ακόμα και με αποτρεπτική φορολογία, προκειμένου να στηριχθεί το εμπορικό ισοζύγιο και να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή. Δεν προκύπτει από πουθενά, ότι θα υπάρξει στέρηση των προϊόντων που αναφέρεις. Το αν θα είναι ακριβότερα ή φθηνότερα από τώρα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και βέβαια την ισοτιμία του νέου νομίσματος όπως αυτή θα έχει καθοριστεί. Αλλά αυτό αφορά στις ονομαστικές τιμές των προϊόντων. Κυριολεκτικά έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να αναφερόμαστε στα αυτονόητα. Εκείνο που μετράει δεν είναι η ισοτιμία του νομίσματος και οι ονομαστικές τιμές που εξαρτώνται από αυτήν, αλλά το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και εν γένει των εργαζομένων. Τι να το κάνω εγώ αν μια τηλεόραση σήμερα κοστίζει 500 ευρώ, αλλά η πετσοκομένη μου σύνταξη δεν αφήνει περιθώριο ούτε 1 ευρώ για να την αγοράσω σε βάθος χρόνου αποταμιεύοντας σταδιακά το αναγκαίο ποσό; Αντίθετα αν η τηλεόραση των 500 ευρώ σήμερα κοστίζει τότε πχ. 1000 δραχμές (δηλαδή διπλάσια από σήμερα) και εγώ εισπράττω σύνταξη, ή μισθό 2.000 δραχμές (και μου επιστραφεί επίσης ο 13ος και ο 14ος μισθός), το μήνα τότε θα έχω διαθέσιμο εισόδημα για να την αγοράσω. Τόσο απλά. Δες το δείκτη «ροπή προς αποταμίευση» πως από απολύτως θετικός την εποχή της παλιάς δραχμής αντιστράφηκε σε απολύτως αρνητικό τα χρόνια του ευρώ. (συνέχεια στο επόμενο….)
    • Othon Koumarellas (…..συνέχεια από το προηγούμενο)
      Μαύρη αγορά όντως αναπτύσσεται σε συνθήκες διάλυσης μιας οικονομίας και παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης. Τέτοια φαινόμενα και μάλιστα έντονα θα έχουμε στην περίπτωση διπλού νομίσματος, είτε με την μορφή IOU, είτε με οπο
      ιαδήποτε άλλη μορφή παράλληλου νομίσματος. Όμως εδώ δεν πρόκειται περί αυτού, αλλά όπως εμείς σχεδιάζουμε και προτείνουμε, για μια συντονισμένη προσπάθεια εξόδου από το τέλμα που μας έχουν βάλει και ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μέσα από ένα σύνολο ριζικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους, με πρώτο αναγκαίο (αλλά όχι ικανό από μόνο του) μέτρο την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας δια μέσου της καθιέρωσης εθνικού κρατικού νομίσματος.

      Ο Καζάκης προσπαθεί να εκλαϊκεύσει τον ορισμό της παραγωγικότητας της εργασίας που είναι το πιο σημαντικό μέγεθος για την οικονομική πρόοδο και την ευημερία μιας κοινωνίας. Προφανώς και δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μερσεντές, αυτό ίσως είναι και απολύτως άσκοπο να το προσπαθήσουμε, μπορούμε όμως να επικεντρωθούμε στις πραγματικές μας δυνατότητες και εκμεταλλευόμενοι ως χώρα τα πλούσια συγκριτικά μας πλεονεκτήματα να φτάσουμε σε υψηλής ποιότητας βιοτικό επίπεδο. Το ζητούμενο δεν είναι να αποκτήσουμε οικονομία που να είναι ίδιου επιπέδου με αυτό της Γερμανίας σε μέγεθος και διάρθρωση, αλλά τηρουμένων των αναλογιών να εξασφαλίσουμε μια ευημερούσα Ελλάδα για το σύνολο του πληθυσμού της και αυτό είναι απολύτως εφικτό να γίνει και μάλιστα πολύ γρήγορα.

      Ο πλούτος είναι τριγύρω μας και η δουλειά μας τον μετασχηματίζει σε υλικά αγαθά και ποιότητα ζωής, αρκεί να μπορούμε να δουλέψουμε και να γινόμαστε ολοένα και πιο παραγωγικοί, σεβόμενοι το περιβάλλον γύρω μας και τη γη που μας θρέφει. Δεν έχει να κάνει με το «σκληρό» ή το «μαλακό» νόμισμα. Το χρήμα απλά είναι εργαλείο συναλλαγής και τίποτα παραπάνω….
      Παραχωρώντας όμως το εκδοτικό δικαίωμα του μέσου αυτού στους ξένους και τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιείται σήμερα ασύστολα από την πλευρά τους για την καθυπόταξη της χώρας μας στις βουλήσεις τους.

      Δεν ξέρω αν ξέχασα να απαντήσω σε κάποιο από τα πολλά ερωτήματά σου, αλλά εδώ είμαστε……