Σελίδες

23 Ιουλίου 2015

Πρόσω ολοταχώς για 8 χρόνια λιτότητας με 3ο μνημόνιο και τρόικα νέας γενιάς



Του Τάσου Δασόπουλου

Λίγες ώρες απέμειναν για το κρίσιμο crash test της Κυβέρνησης με την τρίτη γενιά των ελεγκτών των τριών θεσμών που καταφθάνει στην Ελλάδα για φέρει σε πέρας το δύσκολο τρίτο ελληνικό μνημόνιο που θα συμπληρώσει για την Ελλάδα 8 χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας.

Η σύνθεση των εκπροσώπων των τριών θεσμών - όπως και τις προηγούμενες φορές - κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Τούτο με δεδομένο ότι όσοι από τους εκπροσώπους της ΕΕ του ΔΝΤ και ΕΚΤ έρχονται για να ασχοληθούν με ελληνικό πρόγραμμα βλέπουν σύντομα την καριέρα τους να απογειώνεται.

Ας αρχίσουμε από τους εκπροσώπους της Κομισιόν. Ο πρώτος εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Σερβάς Ντε Ρούζ πήρε προαγωγή φεύγοντας από την Ελλάδα με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ το οποίο ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Ο δεύτερος εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα κ. Ματτίας Μόρς πήρε επίσης προαγωγή στις αρχές του 2014, όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσίασε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα αφού οι ανώτεροι του θεώρησαν ότι πλέον το ελληνικό πρόγραμμα με τρία χρόνια καθυστέρηση είχε αρχίσει να έχει αποτελέσματα.


Από τα μέσα στους 2014 εκπρόσωπος της ΕΕ για το έλεγχο του ελληνικού προγράμματος είναι ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος έγινε επίσης γνωστό για την επιστολή του με την οποία αντιδρούσε έντονα στην προσπάθεια της προηγούμενης Κυβέρνησης να περάσει την προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις εφορίες και τα ταμεία.



Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ

Λίγο νωρίτερα στα τέλη του 2013, πήρε προαγωγή και ο πρώτος εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν αναλαμβάνοντας την θέση του υπεύθυνου για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα σταθεροποίηση. Έδωσε την θέση του στον κ. Ρίσι Κοχιάλ.

Ο ινδός οικονομολόγος «διακρίθηκε» για την σκληρή στάση του από τον Μάρτιο του 2014 όταν χρειάστηκε σχετική εντολή από την κ. Κριστίν Λαγκάρντ για να σταματήσει να επιμένει για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και αλλαγές στα εργασιακά.

Η τότε Κυβέρνηση είχε πείσει ότι αν η Κυβέρνηση περάσει το κάβο των Ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών του Μαΐου θα προχωρούσε στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στα δύο θέματα.

Πήρε όμως το αίμα του πίσω στο Παρίσι Ι , ΙΙ και ΙΙΙ τινάζοντας στο αέρα την διαπραγμάτευση οδηγώντας σε επίσπευση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και στην συνέχεια σε πρόωρες εκλογές.

Τώρα από αποσύρεται και αυτός χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί αν προάγεται. Αναλαμβάνει η γνωστή από το πρώτο μνημόνιο και στην συνέχεια το πρόγραμμα της Κύπρου κ. Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των συνολικά 14 εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα εισηγήθηκε και πέρασε στο πρόγραμμα του 2010 το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και το 2015.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την πρόταση την ενέταξε στο πρόγραμμα και την υλοποίησε με το παραπάνω πριν τα μέσα του 2014.

Με την διαφορά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απολύθηκαν αλλά έσπευσαν να βγούν στην σύνταξη επιχειρώντας να αποφύγουν περικοπές και υψηλότερα όρια ηλικίας που έφεραν τα ασφαλιστικά νομοσχέδια του 2010 και του 2012 φορτώνοντας με νέα βάρη το ασφαλιστικό φορέα του δημοσίου.



Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ

Το δεύτερο πραγματικά νέο μέλος των εκπροσώπων των θεσμών είναι ο κ. Ράσμους Ριέφερ ο οποίος θα αντικαταστήσει μόνιμα το γνωστό μας από τα παλιά κ. Κλάους Μαζούχ ο οποίος επίσης προάγεται στην ΕΚΤ.

Ο κ. Μαζούχ ήταν ο ποιό αθόρυβος ελεγκτής. Το μόνο που είχε προκαλέσει από την στάση του είναι η δήλωση του ότι στην Γερμανία οι συντάξεις που δίνονται είναι πολύ μικρότερες από αυτές που δίνονται στην Ελλάδα.

Έκτοτε ήταν μάλλον αθόρυβος σε όλη την διαδικασία των διαπραγματεύσεων με εξαίρεση της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2014.

Ο διάδοχός του όμως φημίζεται για την σκληρή αντιμετώπισή του στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών που εκκρεμεί για την Ελλάδα από το 2013.

Είναι βέβαιο ότι βασική αποστολή του θα είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

http://www.enikonomia.gr/