Σελίδες

7 Ιουνίου 2015

FT: Η πρόταση της Ελλάδας για διαγραφή του χρέους





Επτασέλιδη επίσημη πρόταση προς τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη μείωσή του έως το 2020, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Peter Spiegel στους Financial Times

Επίσημη πρόταση προς τους εταίρους για ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει υποβάλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το επτασέλιδο έγγραφο που αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, η Αθήνα προτείνει ένα συνδυασμό μείωσης επιτοκίων, διαγραφής ποσών, εισαγωγής "αέναων ομολόγων", κάτι που, όπως λέει, δε φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτό σε πολιτικό επίπεδο από τις δανείστριες χώρες της Ευρωζώνης.

Το σχέδιο προβλέπει μείωση του χρέους από το 180% που βρίσκεται σήμερα στο 93% έως το 2020 και στο 60% έως το 2030.

Αυτό θα γίνει με τέσσερις τρόπους:

1. Ανταλλάσσοντας τα ομόλογα ύψους 27 δισ. που κατέχει η ΕΚΤ με δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

2. Χρησιμοποιώντας τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 9 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα μισά δάνεια προς το ΔΝΤ και τα άλλα μισά μέσω νέων δανείων από την Ευρώπη.

3. Ανταλλαγή των 110 δισ. από το πρώτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας (1ο μνημόνιο) με "αέναα ομόλογα" (perpetual bonds), από τα οποία πληρώνονται μόνο οι τόκοι και ποτέ το κεφάλαιο. Η εναλλακτική σε αυτό είναι επέκταση της αποπληρωμής των δανείων σε μια περίοδο 100 ετών.

4. Για το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 144 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προτείνει τη διαίρεσή του στη μέση. Για το πρώτο κομμάτι ζητάει αύξηση του επιτοκίου από 2,5% σε 5% και για το δεύτερο την οριστική διαγραφή του.

"Το έγγραφο είναι τόσο φιλόδοξο, όσο και δημιουργικό. Πολιτικά είναι μη αποδεκτό από τους Ευρωπαίους δανειστές. Πέρα από τη χρονική παράταση της αποπληρωμής, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν αποδειχτεί απρόθυμες να δεχτούν ανακούφιση από το χρέος, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι χωρίς αυτή το χρέος δεν είναι βιώσιμο", σημειώνει ο δημοσιογράφος.

left.gr