, KOΥΓΚΙ 2015: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΝΑ ΜΑΝΤΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ

27 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΝΑ ΜΑΝΤΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…









ME ΣΥΝΕΦΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ G7



Οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να πιέσουν την Ευρώπη στη Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της G7, ώστε να επιτευχθεί για την Ελλάδα μία συμφωνία στη βάση “λεφτά για μεταρρυθμίσεις”, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Αμερικής, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν σήμερα Πέμπτη στη Δρέσδη της Γερμανίας. Ενώ η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα, τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει αναμένεται να συζητηθούν στα περιθώρια της Συνόδου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.



«Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος. «Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας» ανέφερε.

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας», εξήγησε ο αξιωματούχος που πρόσθεσε ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η Ρωσία αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. Η χώρα τώρα βρίσκεται με “ανοιχτά σύνορα” για τους φυγάδες των πολέμων όπως επιτάσει το ΝΑΤΟ και καταληστευμένη, ύστερα από 5 χρόνια ΔΝΤ. Η Ελλάδα στο διεθνές τοπίο θεωρείται ανυπεράσπιστη, ειδικά σε ασύμμετρες απειλές…
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέληξαν σε «κατ’ αρχήν» συμφωνία για να προσφέρουν υποστήριξη από αέρος σε ορισμένες δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει διεύρυνση της ανάμειξης των ΗΠΑ στην σύρραξη. Την ίδια ώρα σύσσωμοι οι BRICS της ευρύτερης περιοχής, από κοινού Ρωσία-Κίνα-Ινδία-Ιραν απαιτούν από την Αγκυρα να μην επιτρέπει στους αμερικάνους την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, ύστερα από επεισόδιο με κατασκοπικό ντρον που κατέγραφε τις θέσεις της ρωσικής άμυνας στην Κριμαία..

Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο για τη δήλωση Τσαβούσογλου -αν και η Ουάσινγκτον έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να δεσμευτεί στην επιβολή «ασφαλούς ζώνης» για τους Σύρους αντάρτες, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου στο συριακό κράτος.

Η υποστήριξη από αέρος θα προστατεύσει τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών που έχουν εκπαιδευτεί σε τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο προγράμματος υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Το σχέδιο αυτό, η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει για καιρό, αποσκοπεί στην αποστολή πίσω στην Συρία 15.000 στρατιωτών για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά την «κατ’αρχήν» συμφωνία ή για το είδος της αεροπορικής δύναμης που θα παρασχεθεί και από ποιον.

«Πρέπει να υποστηριχθούν από αέρος. Αν δεν τους προστατεύσεις ή δεν τους προσφέρεις υποστήριξη από αέρος, τότε ποιο το νόημα;» δήλωσε ο Τσαβούσοβλου στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Σεούλ.

«Υπάρχει μια κατ’αρχήν συμφωνία για την παροχή υποστήριξης από αέρος. Ο τρόπος με τον οποίο θα παρασχεθεί είναι ευθύνη του στρατού» προσέθεσε.

Το πρόγραμμα αυτό εκπαίδευσης υπό τις ΗΠΑ έχει βυθιστεί σε τέλμα λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται, για τις οποίες κάποια μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ευθύνονται διαφωνίες μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δηλώνει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα υποστήριξης θα πρέπει να εντάσσεται σε μια περιεκτική στρατηγική, στην οποία θα περιλαμβάνεται ο πόλεμος κατά των δυνάμεων που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ουάσινγκτον διατηρεί την αντίθεσή της στον Άσαντ, αλλά σημειώνει ότι στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι η ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αν και ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί προτεραιότητα, πρέπει επίσης «να σταματήσουμε το καθεστώς».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε επίσης τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή επιχείρηση στη Συρία.

http://anaktisis.net/