Ρωτάει μια φίλη, εύλογα, σε μια ομάδα στο facebook:
Μπορεί κάποιος, να μας πει περιληπτικά τι επιπτώσεις υπάρχουν (σε κάθε περίπτωση) για τη χώρα, σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός ευρώ ή εκτός. Έχω διαβάσει πολυσέλιδες δημοσιεύσεις, αλλά δεν έχω καταλάβει τίποτα!!!!!!
Κι εδώ είναι το ζητούμενο, δεν πρέπει κανείς να καταλάβει τι “κάτι”, απλά να χωριστούμε σε ομάδες αναλόγως προσωπικών συμφερόντων και κοινωνικού status.
Δεν πρέπει να καταλάβει κανείς ότι δεν έχει σημασία τόσο το νόμισμα, αλλά το ποιος κάνει κουμάντο σε μια χώρα. Ποιος κουμαντάρει την οικονομία της και με τι στόχο. Κι επίσης δεν αφήνουν τον κόσμο να δει το πρόβλημα σφαιρικά και παγκόσμια, αλλά τον περιορίζουν στο Ελλαδικό πρόβλημα. Συμφέρει ο περιορισμός γιατί δημιουργείται ατμόσφαιρα απομόνωσης.
Η φίλη ρωτάει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε “περίπτωση χρεοκοπίας” εντός ή εκτός ευρώ. Δηλαδή, τι μας συμφέρει καλύτερα, να χρεοκοπήσουμε εντός ευρωζώνης ή εκτός.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο δίκαιο, η ερώτηση χαρακτηρίζεται ως “leading question” κι αν ποτέ έμπαινε σε δικαστήριο, θα δεχόταν ένσταση.
Η καθοδηγούμενη ερώτηση στο ελληνικό δίκαιο θεωρείται άκυρη με τον χαρακτηρισμό “ερώτηση κρίσεως“. Αλλά ο αμερικάνικος ορισμός ως “καθοδηγούμενη” είναι σαφώς πιο εύστοχος με μεγαλύτερο εύρος.
παράδειγμα καθοδηγούμενης ερώτησης μάρτυρος: “Ήσασταν ήδη στο σπίτι στις 10 το βράδυ της 25ης Μαΐου, όταν επέστρεψε το θύμα από την εργασία του”; Η ερώτηση είναι άκυρη ως καθοδηγούμενη γιατί λαμβάνει ως δεδομένο ότι ο μάρτυς ήταν στο σπίτι τη συγκεκριμένη ώρα. Η ορθή ερώτηση είναι “Που ήσασταν στις 10 το βράδυ της 25ης Μαΐου”;
άλλο παράδειγμα: “Ο κατηγορούμενος σκότωσε από μίσος ή κατά λάθος;” – Αυτό ακυρώνεται ως καθοδηγούμενη ερώτηση ή ερώτηση κρίσης σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, διότι θεωρεί ως δεδομένο ότι είναι ο κατηγορούμενος είναι ο φονιάς.
Η χρήση της καθοδηγούμενης ερώτησης γίνεται συχνά ως μέτρο χειραγώγησης από πολιτικούς ή δημοσιογράφους κλπ βάζοντας ψευτοδιλήμματα και ερωτήματα που προεξοφλούν απαντήσεις και δεδομένα.
Μια τέτοια ερώτηση είναι και της φίλης, που φυσικά είναι προϊόν της ένθεν κακείθεν προπαγάνδας υπέρ του ενός ή άλλου νομίσματος.
Η φίλη τονίζει ότι ΔΕΝ ρωτάει ποιο νόμισμα θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, αλλά κάτω από ποιο νόμισμα είναι ευνοϊκότερη η χρεοκοπία της χώρας. Άρα, θεωρούμε ως δεδομένη την χρεοκοπία.
Για το αν φταίει ή όχι το νόμισμα για την κατάντια της Ελληνικής οικονομίας, είχα ήδη γράψει: Δεν φταίει το νόμισμα, φταίει η Ατζέντα της παγκόσμιας διακυβέρνησης και θα γράψω κι άλλα.
Για το ότι πλέον θεωρείται ως “δεδομένη” η χρεοκοπία της Ελλάδας, ίσως θα έπρεπε να ρωτήσετε τον Βαρουφάκη και τους λόγους που ΔΕΝ θέλει να αγγίξει τις 500 οικογένειες τις ελληνικής ολιγαρχίας που στράγγιξαν τους Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια και που οι πολιτικοί που στήριζαν τόσα χρόνια με μαύρες βαλίτσες, κυβερνούσαν τη χώρα ΜΌΝΟ προς όφελος τους. Και προς όφελος των ξένων συμφερόντων. Ντόπια και ξένη ελίτ (χορο)πηδούσε επί έτη την Ελλάδα. Και συνεχίζει ακάθεκτη.
Και βάζει διλήμματα – το σκατό από το στόμα ή το αγγούρι από τον κώλο; Κι αυτό το δίλημμα είναι καθοδηγούμενη ερώτηση! Γιατί πρέπει να διαλέξω ότι “κάτι” θα υποστώ; Για να μην θιγούν τα συμφέροντα των 500; -[Δήλωση σοκ από Βαρουφάκη: Δεν θέλει να φορολογήσει την ελίτ!]
Το ελληνικό πείραμα πολύ απλά ήταν και είναι το εξής: Πόσο μακριά μπορεί μια τοπική ελίτ να φτάσει την ασέλγεια της πάνω στο πόπολο; Γιατί μπορεί οι παγκόσμιες ελίτ να γαμούν και να δέρνουν παντού, αλλά σε μερικές χώρες -και μια από αυτές είμαστε κι εμείς- το νταβατζιλίκι έχει αναδειχθεί σε επιστήμη. [Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι είναι περισσότεροι από εκείνους των πλούσιων χωρών του Βορρά]. Σε κοινωνική επιστήμη: Πότε θα καταλάβουν ποιος φταίει στ’ αλήθεια; Πότε θα αφυπνιστούν και θα επαναστατήσουν; Πόσο μπορούμε να χειραγωγούμε έναν λαό μέσα από προπαγάνδα και μίντια (και όχι μόνο); Πόση προσαρμοστικότητα μπορεί να έχει ένας λαός στην παγκόσμια διακυβέρνηση με την ελάχιστη αντίσταση -κάνουν και καταμέτρηση! Συγχαρητήρια Έλληνες περάσατε το crash test της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης!- πόσους φόρους μπορούμε ακόμα να επιβάλλουμε σε έναν λαό χωρίς να ανοίξει ρουθούνι; [337% περισσότεροι φόροι στους φτωχότερους Έλληνες]
Κι όσο η προπαγάνδα τρέχει κι από τους πρώην μνημονιακούς παράλληλα με τους δήθεν μη μνημονιακούς, “ετοιμάζεται” το έδαφος για δημοψήφισμα: Ευρώ ή εθνικό νόμισμα; Μέτρα ή ρήξη;
Να βάλω κι εγώ μερικά ερωτήματα προς ψήφιση:
“Αναγνωρίζετε το ελληνικό χρέος ως χρέος του λαού;”
“Θέλετε να αποπληρωθεί το χρέος μέχρι τελευταίου σεντς και αποκλειστικά από τα λαϊκά στρώματα;”
“Θέλετε να συνεχιστούν οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών”;
“Θέλετε να καταργηθεί η εργατική τάξη και η μεσαία τάξη και να μείνουμε με ολιγάρχες και ελίτ μόνο”;
Και μπορώ να βρω άπειρες καθοδηγούμενες ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις μας συμφέρουν, σωστά; Και κύρια θα έβαζα σε δημοψήφισμα:
“Θέλετε να συνεχιστούν οι χημικοί αεροψεκασμοί στην Ελλάδα;”
Εκεί να δείτε γλέντια!
Συμπέρασμα: Η λάθος ερώτηση, μόνο λάθος απάντηση μπορεί να δώσει. Και οι μαέστροι κοινωνικής χειραγώγησης τις παίζουν στα δάκτυλα τέτοιες ερωτήσεις.
ΔΕΝ απαντάμε σε αυτές. Ενεργός Πολίτης ΔΕΝ είναι αυτός που τρέχει να απαντήσει σε τέτοιες ερωτήσεις. Ενεργός Πολίτης είναι αυτός που θέτει τις δικές του! Ενημερώνεται σωστά, πιέζει και απαιτεί!
Πότε θα καταλάβουμε ότι έχουμε δύναμη; Κι έχουμε και μεγάλη ευθύνη, γιατί, αν πετύχει εδώ το πείραμα, η ελληνική επιτυχία θα περάσει και στον υπόλοιπο πλανήτη…
Ερώτηση κρίσης: Γιατί άραγε δεν διδάσκεται η Θεωρία Παιγνίων σε όλα τα σχολεία;
nea.allnewz.g